Uluslararası Ticaret ve Lojistik

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü

Küreselleşme ile birlikte ticareti yapılan malların hacminde önemli bir artış meydana gelmiştir. 2005’ten günümüze uluslararası ticari faaliyetler kapsamındaki mal ve hizmet ticaretinin toplam hacmi neredeyse iki katına çıkmıştır. Bu yüzden son yıllarda büyük gelişme gösteren uluslararası ticaret faaliyetleri, ekonomilerin can damarı haline gelmiştir. Doğal olarak, iki ülke arasında ticareti yapılan malların hacminin hem ihracatçı hem de ithalatçı ülkelerdeki lojistik hizmetlerin mevcudiyeti ve kalitesinden büyük ölçüde etkilendiği de belirtilmelidir. Dolayısıyla uluslararası ticaret ve lojistik birbirlerini etkileyen ve tamamlayan faaliyetleri içerisinde barındırmaktadır.

Ticaret, üretilen nihai mal ve hizmetlerin belirli bir bedel karşılığında tüketicilere ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümü olarak açıklanmaktadır.

Uluslararası ticaret, uluslararası sınırlar ve bölgeler arasında yapılan mal ve hizmet ticaretidir. Birçok ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH)’nda önemli bir kalemi oluşturmaktadır.

Lojistik, üretilen bir mal ya da hizmetin nihai tüketiciye ulaştırılmasını sağlayan tedarik zinciri yönetiminde söz konusu ürünün temini, depolanması, elleçlemesi, nakli, gümrüklemesi, dağıtımı ve takibi gibi birtakım bileşenler çerçevesinde yürütülen faaliyetleri kapsamaktadır.

Uluslararası ticarette lojistik, taşınan yüklerin özelliklerinden dolayı gerekli olan depolama, koruma ve diğer katma değerli hizmetleri kolaylaştıran süreçlerin stratejik ağlar aracılığıyla organize ve senkronize edilmesi gibi faaliyetlerden oluşmaktadır.

Türkiye’de lojistik sektörünün gelişimi esas itibariyle 2000’li yıllardan sonra olmuştur. Bu gelişimde sektöre yönelik yapılan kamu yatırımları dışında uluslararası işletmeler ile çalışan ve sürekli gelişim gösteren, yurtdışında bürolar açan, hizmet kalitesini sürekli artıran kamu sektörü ve özel sektör işletmelerinin varlığı etkili olmuştur. Bu kapsamda, lojistik sektörünün GSYİH’sindeki payı son 23 yıllık süreçte %8 olarak gerçekleşmiştir. Görüldüğü üzere Türkiye’nin GSYİH’sinde uluslararası ticaret ile lojistik faaliyetleri oldukça yüksek bir paya sahiptir.

Yüksek seviyede ulaşım ağına sahip olan ve tarih boyunca da doğal bir lojistik üs olarak hizmet veren Trabzon ili, Kafkasya’dan Rusya’ya, Ortadoğu’dan Orta Asya’ya kadar önemli ülke ve bölgelere yakın olmasından dolayı Türkiye açısından önemli bir konumda bulunmaktadır. Trabzon İpekyolu’nun Karadeniz’e açılan kapılarından biri olup kıtalararası ulaşım projelerinde de önemli bir aktör konumundadır. Dağlardan sağlanan tünellerle ve yapılan sahil yoluyla hem komşu ülkelere hem de yakınındaki iç bölgelere kolay bir şekilde ulaşım gerçekleşmektedir. Karayolu olarak; Trabzon Rize-Artvin-Batum-Tiflis (Gürcistan) ile Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerine, Trabzon-Gümüşhane-Bayburt-Erzurum ve Trabzon-Giresun-Ordu-Samsun-Ankara-İstanbul istikameti olmak üzere üç karayolu ağı vardır. Havayolu olarak ise; 1957 yılından beri faaliyet gösteren ve denize paralel ilk havalimanı olma özelliğine sahip Trabzon Havalimanı’ndan 13 ülkeye ve 33 noktaya direkt uçuşlar gerçekleştirilmektedir. Denizyolu olarak bakıldığında Trabzon limanı Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük limanı konumundadır. Bu liman yıllık 10 milyon ton elleçleme, 5 milyon ton depolama ve 2.500 gemi kabul kapasitesine sahiptir. Bununla birlikte liman içerisinde bulunan Serbest Bölge sayesinde de dış ticarette yatırımcılara önemli imkânlar sunulmaktadır.

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü, Türkiye’deki diğer İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesindeki bölümlerden farklı olarak işletme, iktisat, ticaret, hukuk ve lojistik faaliyetlerini uluslararası boyutta incelemektedir. Bu bağlamda Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nde hem ulusal hem de uluslararası gelişmeler yakından takip edilmekte ve bu doğrultuda söz konusu bölümde ders içeriklerinin dünya çapında denklik sağlayacak şekilde oluşturulmasının önem arz ettiği ifade edilebilir. Bu kapsamda ilgili bölümde 1. ve 2. yıllarda eğitim programına konulan teorik dersler ile Uluslararası Ticaret ve Lojistik alanı ile ilgili temel bilgiler öğretilecektir. Ayrıca Genel İngilizce ve Mesleki İngilizce dersleri ile yeterli düzeyde yabancı dil bilgisi kazandırılmaya çalışılacaktır. 3. ve 4. yıllara konulan uygulamalı dersler ile birlikte öğrencilerin piyasaya hâkim olması ve kendilerini geliştirerek gerekli donanıma sahip olabilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca 3. ve 4. sınıfta mesleğe yönelik Mesleki İngilizce, Arapça ve Rusça dersleri ile öğrencilerin Dış Ticaret ve Lojistik alanında uluslararası literatürü takip ederek yabancı dillerinin gelişimine katkı sağlanması planlanmaktadır. Son olarak bölümde teknolojik gelişmeler de yakından takip edilmekte ve bu doğrulta “E-Ticaret, E-Lojistik, Teknoloji ve Yenlik Yönetimi, Lojistik Paket Program Uygulamaları” gibi dersler ile öğrencilerin bu yönde kazanımlar elde etmesi hedeflenmektedir. Bu çerçevede bölüm dersleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde öğrencilerin mesleğe girişlerinin, meslekte ilerlemelerinin, uzmanlaşmalarının ve yabancı dil alt yapısı kazanmalarının mümkün olacağı düşünülmektedir. Ayrıca öğrencilere Farabi, Mevlana ve Erasmus gibi değişim programları çerçevesinde kültürlerarası deneyim kazanma fırsatı sunulmaktadır. Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nde, kazandıracağı uluslararası düzeydeki bilgi ve beceriler ile öğrencilerin günümüz iş dünyasının rekabetçi koşullarına hazır hale gelmelerini sağlanmaktadır. Bölümde görev alan öğretim üyeleri gerekli akademik yetkinliklere sahip olup ilgili yetkinliklerini program amaçları doğrultusunda geliştirmeye ve kullanmaya hazır durumdadır.

Kariyer Olanakları

  • Ulaştırma Bakanlığı ve Kurumlarında,
  • Gümrük Müşavirliklerinde,
  • Uluslararası İşletmelerde,
  • Dış Ticaret İşletmelerinde,
  • Bankaların Dış Ticaret İşlemleri Servislerinde,
  • Posta Teşkilatlarında,
  • Kargo İşletmelerinde,
  • Kurye İşletmelerinde,
  • E-Ticaret Alışveriş Sitelerinde,
  • Bunun yanı sıra, iktisat, işletme vb. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının görev aldığı bütün kamu ve özel sektör kurumlarında çalışma imkânı bulabilmektedir.

 

 

Menüyü Kapat